Verhuisstress

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 09:48

Verhuizen doen we allemaal wel eens. En een heel snel en makkelijk klusje is het vaak niet. Er komt toch altijd veel meer bij kijken dan je vooraf bedacht – en verwacht - had. Voor je het weet zit je met de handen in het haar. En dan?

Waarom is verhuizen zo stressvol?

Als je gaat verhuizen betekent moet je je hele leven inpakken en overbrengen naar een nieuwe omgeving, die vaak nog niet als thuis voelt. Nu heeft alles nog een vast en vertrouwd plekje in je huis en dat moet straks allemaal opnieuw uitgevogeld worden. Normaal gesproken loop je door je huis en let je niet echt op hoeveel er eigenlijk staat. Maar zodra je gaat nadenken over verhuizen, zie je alles in een ander perspectief en zie je vooral ook de hoeveelheden. En al die spullen moeten dan allemaal in dozen!

Dozen… O ja, die moeten ook geregeld worden! Maar hoeveel heb je er nodig? Weer een punt om over na te denken.

Maar wil je wel alles meenemen? Misschien toch eerst alles maar uitzoeken en sorteren? En dan nog de adreswijzigingen, welke vloer komt er in het nieuwe huis en welke kleur op de muren? Wie krijgt welke kamer? En waar halen we de gordijnen vandaan? In de tussentijd moet er ook nog gewerkt worden, de kinderen moet naar school en sport en er staat ook nog een gezellig avondje met vrienden gepland. Om het huishouden nog maar niet te vergeten.

Mensen nemen vaak te veel hooi op hun vork en raken het overzicht kwijt. Hierdoor ontstaat de verhuisstress.

Is het nodig dat verhuizen zo stressvol is?

Nee, absoluut niet. Alles valt en staat bij een goede planning en een goede aanpak. Als je ruim op tijd begint - en dan heb ik het niet over drie weken maar liever drie maanden van tevoren - dan is het niet nodig om stress te hebben van de verhuizing. Het kan natuurlijk zijn dat er hier en daar iets tegenzit, of dat de verkoop van je huis niet zo lekker loopt. Dat kan zeker een stressfactor zijn. Maar de verhuizing zelf hoeft met een goed planning niet stressvol te zijn.

Tips voor een goede verhuisplanning

Tip 1

Maak een globaal overzicht van de periode tot de verhuizing. Tel hier het aantal dagen/weken tot de verhuizing. Tel daarna de hoeveelheid kamers in je huidige huis. Verdeel de hoeveelheid kamers gelijkwaardig over het aantal dagen/weken dat je nog hebt. Dan heb je meteen een globaal overzicht wanneer je welke kamer af moet hebben.

Tip 2

Plan niet te veel op één dag. Bekijk welke afspraken je al hebt staan: werk, sport, afspraak met vrienden, dat soort dingen. Kijk vervolgens hoeveel ruimte je daar tussendoor nog vrij hebt. Is het maar een krap uurtje, pak dan de spullen van één plank van de kast in. Heb je bijvoorbeeld twee of drie uurtjes, kies er dan voor om een kast helemaal af te ronden. Heb je een hele dag, pak dan rustig die ene kamer in, die voor dat moment gepland stond.

Tip 3

Wil je verhuizen met behulp van familie en vrienden? Stuur gerust 3 maanden van te voren al de vraag wie er kan helpen op de verhuisdag. Maar ook wie wilt helpen met het klussen. Zo heb je de kans dat de agenda van de familie en vrienden nog niet vol staat en dat ze dus nog tijd hebben om te helpen. Maar ook dat zij even rustig de tijd hebben om te bedenken wat ze voor je willen/kunnen betekenen.

Hou hier voor je zelf een schema van bij. Bedenk ook hoeveel mensen je voor welke klus kunt gebruiken. Want hoe concreter jouw hulpvraag naar anderen, hoe makkelijk het is voor hen, om deze in te vullen.

Tip 4

Bedenk tijdig welke zaken er besteld moeten worden voor in het nieuwe huis, want alles heeft momenteel lange levertijden. En het zou toch echt heel vervelend zijn als jouw mooie nieuw vloer of gordijnen niet op tijd geleverd kunnen worden.

Tip 5

Bedenk goed welke zaken je wilt uitbesteden en zoek daar op tijd de juiste vakmensen voor. Deze hebben doorgaans een heel volle agenda, dus wees er op tijd bij. Twee weken voor de verhuizing nog een stukadoor of schilder vinden, is namelijk een lastig klusje.

Al met al vergt een verhuizing van tevoren wel wat denkwerk. En daar kan ik als verhuisregisseur natuurlijk heel goed bij ondersteunen en een hoop zorgen bij je wegnemen.

 

Mocht je aan deze tips voldoende hebben gehad en ga je lekker zelf aan de gang, dan wens ik je heel veel succes met je verhuizing, maar vooral ook heel veel plezier bij dit mooie en bijzonder proces. Want vergeet tussendoor ook zeker niet te genieten!

Mocht je graag willen dat ik je kom helpen bij jouw verhuizing en je nog veel meer handige tips geef? Neem dan gerust contact met mij op, dan kom ik graag bij je langs voor een kennismakingsgesprek.

 

Groetjes Sann

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rosalie Maurix
2 jaar geleden

Gefeliciteerd met deze eerste Blog

Ik wens je veel mooie nieuwe opdrachten toe! 😘

Sann
2 jaar geleden

Dank je wel lieve Roos!!!!
😘