Welke verhuisdozen moet je gebruiken voor jouw verhuizing?

Gepubliceerd op 28 april 2022 om 09:15

Zoals ik al vaker in verschillende posts heb geschreven, gaat voor veel mensen een verhuizing gepaard met stress. Een goede organisatie en planning kan deze spanning al voor een groot deel wegnemen. Waar veel mensen zich in vergissen, is hoe belangrijk een goede verhuisdoos is. Heb je je hierin goed verdiept, dan scheelt dat heel erg veel stress tijdens het gehele verhuisproces.

Je kunt op heel veel locaties verhuisdozen kopen. Maar wat zijn nou goede verhuisdozen?

Belangrijk is dat je let op de kwaliteit, hoeveel gewicht ze aankunnen, of ze dubbelwandig zijn en of de handvatten verstevigd zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel dozen en ook welke soort dozen je nodig hebt. Want er zijn veel verschillen verhuisdozen.

Welke verhuisdoos gebruik je waarvoor?

Je hebt natuurlijk de standaard verhuisdoos die we allemaal kennen. Deze worden dan ook door de meeste mensen gebruikt. Hierin kun je eigenlijk ook het grootste gedeeld van je huisraad vervoeren. Deze dozen heb je onder andere in een enkellaagse en dubbellaagse uitvoering. Hoe meer lagen karton, hoe steviger. Ze hebben vaak een afmeting van 48x36x32 centimeter en een maximaal draagvermogen van ongeveer 50 kilogram.

 

Maar er zijn ook bepaalde zaken die om een specifieke doos vragen.


Neem nou bijvoorbeeld boeken en servies. Dat zijn per stuk niet per se hele zware items, maar doe er meerdere bij elkaar en dan loopt het gewicht toch aardig op. Hiervoor hebben ze dan ook speciale boekenverhuisdozen. Deze zijn kleiner en de bodem is extra stevig. Zou je een standaardverhuisdoos pakken en deze vol stoppen met boeken, dan wordt zo’n doos toch echt te zwaar om te tillen. Het moet natuurlijk nog wel een prettig klusje blijven om deze dozen te moeten verplaatsten. Deze hebben vaak de afmeting van 48x32x23 centimeter en een maximaal draagvermogen van 50 kilogram.


Dan zijn er nog de garderobeverhuisdozen.

Met een garderobedoos weet je zeker dat je kleding veilig en droog blijft tijdens een verhuizing. In zo’n doos zit een kunststofroede en heb je ruimte voor gemiddeld veertig stuks hangkleding. Ook is deze doos uitermate geschikt om je kleding te beschermen en schoon te houden wanneer je kleding in een opslag staat.

Daarnaast is deze doos ook handig voor het verhuizen van hoge items die je staand wil vervoeren of niet uit elkaar wil halen. Zo kunnen opgerolde posters, lampen of beddengoed gemakkelijk en veilig worden verplaatst met een garderobeverhuisdoos.

Deze hebben vaak de afmeting van 102x50x50 centimeter, en is inclusief een kunststofroede geschikt voor gemiddeld veertig kledingstukken.


Ook heb je nog de archiefverhuisdozen.

Deze doos is geschikt om al jouw belangrijke ordners en papieren in op te bergen. Deze is net wat steviger dan een verhuisdoos en speciaal gemaakt om ordners makkelijk in te pakken. De archiefdoos heeft tevens extra stevige handvatten om hem makkelijk te tillen. De archiefdoos is ook goed te gebruiken voor boeken.

Deze hebben vaak de afmeting van 30x32x30 centimeter en een maximaal draag vermogen van 50 kilogram.


En als laatste heb je nog de barrel.

Dit is een wat grotere doos waarin je allerlei losse spullen kunt vervoeren. Deze hebben vaak een afmeting van 42x42x65 centimeter en er wordt geadverteerd dat ze 100 kilogram kunnen dragen. Nu begrijp je natuurlijk zelf wel dat deze doos dan niet meer te tillen is. Ik zou er zelf geen zware spullen in vervoeren, maar eerder zaken als kussen, winterjassen, dekbedden et cetera.


Draagvermogen van een verhuisdoos

De meeste leveranciers adverteren met een draagvermogen tot 50 kilogram. Het is aan te raden om de dozen nooit zo zwaar te laden. Het is comfortabeler voor jou en je verhuishulpen om bijvoorbeeld dozen van 25 kilogram te dragen. Dit garandeert dat je verhuishulp ook wil blijven helpen en wordt het een veilige, zekere en gezellige verhuizing.

Hoeveel verhuisdozen heb je nodig?

Deze vraag is heel belangrijk bij het kopen van verhuisdozendozen, want je wilt er niet met te veel opgescheept zitten, maar je wilt ook niet dat je er tijdens het inpakken nog meer moet gaan kopen.

Een schatting die ik voor je kan maken is als volgt:

Voor een appartement of een eengezinswoning heb je nodig:

  • Tussen de 10 en 20 dozen per kamer (reken hierbij ook de bergruimte/schuur en zolder mee)
  • Tussen de 10 en 20 dozen voor de keuken, afhankelijk van de grootte van de keuken en de hoeveelheid pannen en servies
  • Tussen de 5 en 10 dozen voor de badkamer

Voor een vrijstaande woning mag je denken aan:

  • Tussen de 15 en 25 dozen per kamer (reken ook de schuur, zolder, kelder en garage mee)
  • Tussen de 20 en 25 dozen voor de keuken
  • Tussen de 5 en 10 dozen per badkamer

Houd er in ieder geval rekening mee dat je voor 100m2 ongeveer 100 verhuisdozen nodig hebt.

Zijn alle verhuisdozen even goed?

Nee, dat zijn ze zeker niet. Verhuisdozen worden op veel verschillende plekken verkocht. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit overal gelijk is. Koop niet altijd de eerste de beste die je kunt vinden, maar verdiep je even in wat je daadwerkelijk koopt. Want in dit geval geldt helaas vaak: goedkoop is duurkoop. Uiteindelijk wil niemand dozen waarbij de bodem eronderuit zakt als je hem optilt. Of dat een stapel dozen omvalt, omdat de onderste doos inzakt. Iedereen wil zijn dierbare spulletje heelhuids van A naar B brengen. Een goede doos is dus zeker de investering waard.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen in de jungle van de verhuisdozen. Mocht je er nu zelf uit kunnen komen, dan wens ik je heel veel succes met het inpakken.

Mocht je graag willen dat ik je kom helpen bij jouw verhuizing en dat ik je nog veel meer handige tips geef? Neem dan gerust contact met mij op, dan kom ik graag bij je langs voor een kennismakingsgesprek.

 

 

Groetjes Sann

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.